סיאטיקה
האם אי פעם הייתם במצב של כאב כרוני שלא נפסק? מסוג הכאבים שגורמים לכם לקנא בכל אדם שלא נמצא במצבכם? ובנוסף לכל זה, נראה שכל תרופה באשר היא שאתה מנסים נכשלת כישלון חרוץ? ובכן, סיאטיקה במקרים רבים אכן מובילה למצב שכזה.
בשנים האחרונות הרפואה הקונבנציונלית משכילה לאבחן יותר ויותר אנשים עם סיאטיקה, לאחר שנים בהן רבים נותרו ללא אבחנה ולפיכך גם ללא מענה ראוי. ובכן, האם ניסיתם טיפולי רפואה סינית על מנת לפתור את הבעיה?
מאמר זה דן בכלים שיש באמתחתה של הרפואה הסינית בטיפולים בסיאטיקה, כמו גם המלצות כיצד למנוע את המצב. אך לפני כן, בואו נבין את המחלה הזו וכיצד היא משפיעה על הגוף.
מה זה סיאטיקה?
ידועה גם בשם רדיקולופתיה מותנית, סיאטיקה מתייחסת לכאבי רגליים הנובעים מהגב התחתון הממשיכים במורד שתי הרגליים. התסמינים מתבטאים בתחושת עקצוץ המוקרנת מהגב התחתון, תחושת צריבה, חוסר תחושה, או חולשה בכל מקום שלאורכו העצב הסיאטי עובר. העצב הסיאטי, בהיותו העצב הארוך ביותר בגוף, עובר משורשי העצבים הממוקמים בחוט השדרה המותני, דרך הירכיים האחוריות ובמורד הרגליים. סיאטיקה עלולה לגרום לכאבי עכוז, כאבי ירכיים, כאבי מותניים או כאבי רגליים.
הגירוי של העצב הסיאטי נובע מכאבים בקצה התחתון של הגב הידוע בכינויו אזור המותני, ויורד בחלק האחורי של הירך ומתחת לברך. אם לא מטפלים לאורך זמן בסיאטיקה, הכאב יכול להיות כל משמעותי, עד לנקודה שבה תנועות פשוטות הופכות לקשות ביותר לביצוע. הכאב מקרין בדרך כלל לאורך המסלול של העצב הסיאטי.
פריצת דיסק מותנית המפעילה לחץ ישיר על העצב נותרה הסיבה העיקרית לסיאטיקה. הלחץ מפריצת הדיסק גורם לגירוי דלקתי של העצב הסיאטי ומכאן התסמינים. זה גורם לרדיקולופתיה; קרי- דיסק בין חולייתי לא תקין.
פתופיזיולוגיה:
לרפואה הסינית יש אבחנה מבדלת ענפה לכאבים סיאטיים:
מחסור בדם, צ'י, יין ויאנג בכבד ובכליות: מחמיר בעיקר במצבי עייפות, במידה והכאב מחמיר בלילה.
מתח שרירי ומבני: הסימפטומים של הכאב הסיאטי מחמירים כאשר המטופל יושב בשקט.
בי סינדרום רוח/קור/לחות – כאבים סיאטיים הנגרמים ומוחרפים כתוצאה מתזונה לקויה של המטופל ומזג אוויר קר או לח. בי סינדרום מסוגים אלו משפיעים בעיקר על המרידיאנים בגפיים התחתונות. חשוב לטפל בסיאטיקה מסוג זה מכיוון שדלקת פרקים עלולה להיות גורם סיכון משמעותי.
טיפול:
כעת, לאחר שהכרנו מעט את הבעיה, הדבר הבא הוא לדון באופנים בהם מטפלים בסיאטיקה. הרפואה המערבית מנסה לטפל בסיאטיקה באמצעות משככי כאבים, ניתוחים ופיזיותרפיה. למרות שטיפולים אלו מצליחים במידה מסוימת, רפואה סינית הוכחה במקרים רבים כהרבה יותר יעילה.
כדי לטפל בסיאטיקה, יש לשחרר את חסימות הצ'י ובמעל לכול את סטגנציית הדם, להזין את היין ובמקביל גם את היאנג. זה אולי עשוי להישמע כמו הרבה דרכים, אבל זה ממש לא. ניתן להשיג זאת באמצעות הטיפולים באים:
טווינא ((Tui Na הוא טיפול פופולרי לסיאטיקה. טיפול טווינא נמשך בין 30 דקות לשעה, בהתאם לנטיות המטופל וחומרת הסיאטיקה.
מוקסה ודיקור הם שילוב מנצח בטיפול בסיאטיקה, במיוחד כשמדובר בבי סינדום רוח/קור/לחות. אנרגיית הצ'י הלחה או הקרה עלולה לשקוע במרידיאנים, וכתוצאה מכך לגרום לכאבים עזים באזור שבין הגב התחתון לעקב. מוקסה היא הפעלת חום המרוכז בנקודות הדיקור לטיפול בסכיאטיקה. את עשב הלענה מגלגלים לצורת סיגר, ואת החלק המעשן מניחים ישירות על החלק הכואב. Du Huo Ji Sheng Tang היא פורמולה סינית קלאסית המורכבת מתערובת צמחים חמימים ויבשים שגם מקלה על וריאציה זו של סיאטיקה. דיקור סיני הוא גם דרך מושלמת לטיפול בסיאטיקה. הדיקור יתבצע לאורך מסלול הכאב כדי לשפעל את אנרגיית הצ'י.